Allmänheten och naturvård - Biologg, medborgarforskning och biologisk mångfald

Jag och @Daniel Eriksson har skapat Biologg, en app där användare kan “logga” fynd av arter i naturen och samla poäng, lite som Pokémon Go fast för riktiga djur och växter. Syftet med appen är att få ut fler i naturen och väcka intresset för natur och biologisk mångfald, samtidigt som fynden som användarna samlar in kan användas för forskning och naturvård. Idén kom till då vi var ett av de vinnande lagen i Hack for Sweden 2018, ett hackathon som handlar om att hitta nya lösningar som använder öppna data från myndigheter.

Öppna data och API:er som vi använder:

SLU Artdatabanken: Vi använder ett API för att söka i SLU Artdatabankens artdatabas, och visar även fakta om arter samt information om rödlistningsstatus och artskydd.

Wikipedia: Då vi inte kan använda bilder från SLU Artdatabanken (p.ga. krångliga licenser och bildrättigheter) så använder vi oss av bilder från Wikipedia istället. Vi visar även fakta från Wikipedia som ett komplement då det inte alltid finns information från SLU Artdatabanken.

Google Maps: Vi använder oss av Google Maps för att visa en karta i appen där man kan se sina egna och andras fynd.

Civic Tech-projektet

Vi jobbar just nu med ett Civic Tech-projekt i samarbete med SLU Artdatabanken för att göra våra fynd tillgängliga via deras webbtjänster så att de ska kunna användas för forskning och naturvård. Vi har sedan appen lanserades 2019 samlat in ca 60 000 fynd, men har tidigare inte kunnat dela med oss av våra fynd då SLU Artdatabanken inte har något sätt att hantera data som samlas in av andra aktörer än dom själva. Syftet med projektet är att hitta metoder för att samarbeta med utomstående aktörer där detta projekt kommer att fungera som ett pilotprojekt.

Appen är helt gratis att ladda ner och använda och finns till både Android och iOS. Här finns länkar till nedladdning, vår hemsida, sociala medier mm. Biologg - Naturen som ett spel | Linktree

Om någon här har testat appen tar vi gärna emot feedback och idéer på förbättringar!

3 gillningar

Här är ett videoinslag som Biologg som publicerades i somras på “Rädda Planeten”, ETCs nya klimatsajt för barn: Saskia spelar naturens eget Pokémon Go

Här är lite länkar inför demodagen den 5 Oktober:

Biologgs hemsida
Länk till en lite längre version av presentationen
Länk till en fyndkarta som visar Biologgs data i SLU Artdatabankens webbapplikation Artfakta.se

1 gillning