Transparens i krisstöd

Regeringen har äntligen offentliggjort hela listan av bolag som har använt sig av krisstödet under de senaste åren av pandemin.

Som DN berättar har många sagt att detta stöd skulle orsaka en del missbruk (som det alltid görs) och att det var nödvändigt att ha insyn på hur pengarna delades ut.

Men nu att data finns är man bara halvvägs, de måste användas och granskas. Det är ett jobb för nationella och lokala journalister i stora redaktioner och mindre orter. Och det finns mycket som skulle kunna hjälpa dem.

Data finns här, inte helt öppna men det verkar gå att ladda ner urval av det och återskapa hela datamängden.

Är det någon som skulle vara intresserad av att jobba på den datamängd, skapa en databas som är lättare att bläddra i och kanske skriva ett blogginlägg om några fynd?

5 gillningar

Låter som sagt som ett jobb för grävande journalister. Kanske skriva en post i Datajournalistik-gruppen på Facebook och länka hit för fortsatt samtal? :slight_smile:

1 gillning

Någon som har tips på metoder och verktyg man kan använda för detta, t.ex. typ av databas, verktyg för analys, plattform för publicering?

@jonor Kanske du kan använda https://bi.openup.okfn.se/ från https://openup.okfn.se/ ? @Pierre vet mer om verktyget som är https://metabase.com/.

Tack, ja Metabase kan ju vara intressant att titta på. På bi.openup (är det BI för business intelligence?) kan man skapa egna “dashboards” i databasen för leverantörsreskontra vad jag förstår, men kanske inte lägga upp egna data om andra områden. Då kanske man ska ha en separat databas.

Hej,

Jag har inte grävt djupare i det här eftersom jag såg att DN gjorde ganska snabbt ett bra gräv av krisstödet.

Vi skulle absolut kunna lägga till krisstödet på plattformen så alla kan använda Open Up!s BI (för Business Intelligence) plattform för det. Men det är kanske bäst att börja testa lokalt på din dator med Metabase för Mac eller med Tableau om du använder ett annat system. :blush:

1 gillning

Själv använder jag mest Excel, Tableau och mycket Python/pandas för att göra en förundersökning och rensa materialet. Observable och Jupyter är också favoriter om man ska jobba med andra.

1 gillning