En förening för att driva datortjänster

Hej! På senaste tiden har jag funderat på varför det är så ont om kooperativ som driver tjänster som t.ex. e-post, webb och datalagring. Jag har utarbetat en idé till en förening som skulle drivas med ledord som öppenhet, personlig integritet, långsiktighet och hållbarhet:
https://satsumasbloggen.com/farnerup/koop/
Kommentarer är mycket välkomna!

3 Likes

Hej Fredrik! Mycket intressant och välskrivet! Har du varit i kontakt med min kollega Petter och sett projektet collective.tools som han varit med och skapat?

I mitt hemland finns det många kooperativ med olika typer av webbtjänster, tom en organisation som samlar många av dessa kooperativ. Den heter ”Les chatons” (Kattungarna) och är värt att kontakta.

Hej Pierre!

Tack för länkarna! Jag kände inte till vare sig Les chatons eller collective.tools.

collective.tools liknar det jag tänker mig. Det är lite oklart vad det är för organisation och var den är baserad. Är det ett företag eller en förening?

@petter gick tyvärr igår på semester men han kommer kunna svara till dina frågor när han kommer tillbaka i augusti! Du kan även prova att ställa frågor på deras forum.

Vi tänkte träffas på ett café i Stockholm och diskutera användarägda datortjänster nu på onsdag kväll 11 augusti. Skicka mig ett meddelande om du vill vara med!

Hej! Jag är tyvärr i Frankrike tills nästa vecka. Vem är vi? Kul att ni träffas oavsett! Du får gärna skriva lite om vad ni diskuterade i forumet. Sen kan vi träffas igen i början av september :slight_smile:

Du får också gärna kontakta Petter (och jag har skickat honom denna länk så han kan kontakta dig också), han är tillbaka från semester.

Hej! Jag är lite sen på bollen här, men har varit engagerad i it-kooperativ sedan länge, just nu collective.tools och Digidem Lab.
I Storbritannien finns ett helt nätverk att kolla in: https://www.coops.tech/
Jag har främst varit i kontakt med Webarchitects https://www.webarchitects.coop/
Kooperativa tech-sektorn är också stor i Barcelona, där finns https://femprocomuns.coop/ som också driver https://www.commonscloud.coop/
Kom nyligen i kontakt med några i Brasilien, https://eita.coop.br/, som gör spännande projekt.
För två år sen var jag med och tog initiativ till https://www.meet.coop/ som är ett samarbete mellan flera kooperativ som erbjuder videotjänster, de har också ett aktivt forum för de som vill engagera sig https://forum.meet.coop/
hoppas du kan hitta inspiration bland några av de här!