Data om lokal upphandling

Hej!
Fick en fråga från Dataactivist i Frankrike om det finns något arbete som motsvarar deras projekt av att visa hur mycket av offentlig upphandlings i olika kommuner som går till lokala företag.
https://datactivist.coop/cas-dusage_DECP_public/Rapport_GrandEnov.html

Hej Sven, vi är tyvärr fattiga i inköpsdata i Sverige men just det här skulle kunna göras tack vare Upphandlingsmyndighetens nya statistik om man kan koppla det till bolagsregistret.

Det är inte helt lätt eftersom:

  • UHMs data publiceras åtminstone ett år senare så det är inget man kan använda för kontinuerlig övervakning. Men det kan inte vara realtid i Frankrike heller.
  • Bolagsverket tar betalt för bolagsregistret åtminstone till årsskiftet. I princip ska det bli avgiftsfritt efter (HVD-direktivet från EU) men det finns en osäkerhet kring hur mycket de får i ersättning från RK för att ta bort avgifterna.

Vad jag vet har ingen gjort det hittills men Andreas Doherty på UHM har publicerat statistik över hur SME deltar i upphandlingar så han sitter i princip på datat för att ta fram riktade statistik för vissa kommunala organisationer.

Så kort svar: inte lika enkelt att göra än i Frankrike (som har mycket mer upphandlings-, inköps- och bolagsdata) men teoretiskt möjligt.

1 Like