Är det någon här som har sett och tänkt vara med på Vinnovas nya utlysning Framtidsprototyper? Ansökan är öppen fram till 10 Mars för att skicka in “skisser”, dvs förslag på projekt man vill göra som sen kan bli godkända för att söka pengar i nästa fas. Jag och @Daniel hade tänkt skicka in en idé på hur man skulle kunna skapa en stad som både människor och andra arter kan leva i. Vi har expertis inom design och utveckling men skulle gärna hitta fler som vill vara med. Vinnova uppmuntrar till att man har tre komponenter: en “prototyp”, en plats att anknyta prototypen till, och någon som kan kommunicera och skapa samtal kring idén. Här är ett utkast till våran idé men det är bara en utgångspunkt och inte säkert att det är exakt så vi kommer att utforma projektet.
Idé till framtidsprototyp: Skogsstaden
Alla vet att vi lever en ohållbar livsstil som alltmer utarmar och förstör planeten, och att vi skulle behöva flera jordklot till för att kunna upprätthålla nivån av konsumtion som vi har idag. Den levnadsstandard vi har idag har vi bara haft några decennier, men hur borde vi egentligen leva för att kunna överleva i tusen eller tiotusen år? Hur skulle vardagen se ut i en civilisation som inte förstör naturen, utan lever tillsammans med den? Om vi inte inte kan visualisera ett hållbart levnadssätt spelar det ingen roll hur mycket klimatutsläpp vi minskar eller hur många träd vi planterar - mänskligheten kommer oundvikligen gå under ändå, möjligtvis bara några decennier senare.
Året är 2070. Urbaniseringen har avstannat och de flesta bor nu i mindre städer och samhällen. Resandet har minskat drastiskt då alla antingen jobbar i närområdet eller på distans. Både mat- och elproduktion sker nu lokalt och därför finns det många fler lokala arbetstillfällen. Man jobbar färre timmar än idag och resten av tiden ägnar man åt gemensamma aktiviteter och underhåll av gemensamma ytor.
Vi föreställer oss en stad som ser ut som en skog. Den här staden är inte bara byggd för människor, utan även för fåglar, insekter och andra djur. Det finns en blandning av träd och växter som är naturlig för platsen, och särskilda byggnader har byggts för att gynna särskilda arter av fladdermöss, fåglar och andra djur. Staden har lagar och regler som tar hänsyn till andra arter, vilket påverkar både utformningen av staden och beteendet hos människorna som bor där. (Det kan handla om att släcka lampor på natten för att minska ljusföroreningar, eller att inte föra för mycket oväsen under tider på året då djuren föder ungar.) Förutom skog och träd finns också permakulturodlingar som förser staden med mat på ett sätt som kräver minsta möjliga yta och skötsel. Invånarna själva tar hand om odling och skörd, vilket skapar en naturlig mötesplats som stärker relationen mellan människor. Detta leder till bättre hälsa, minskad ensamhet och brottsligheten är nästan obefintlig. Skogen och växtligheten bidrar till att kyla ner området och gör att staden är mer tålig mot både torka och översvämningar. Närheten till naturen gör att människorna som bor där har en större förståelse och respekt för den biologiska mångfalden, och att inte skräpa ner, förstöra eller störa djur och natur ses som en självklarhet. Respekten och vördnaden för naturen har på sätt och vis tagit religionens plats i denna framtidsvision, och är det som skapar samhörighet och sammanhållning bland folket. Kanske har vår tids kyrkogårdar och gravstenar ersatts av ekskogar, där man planerar ett nytt träd för varje anhörig som dör, och man kan besöka en skog med träd som flera hundra år senare fortfarande lever och håller deras minne vid liv.
Vi vill skapa en prototyp som inte bara är en statisk bild eller en modell, utan som är något man själv kan “kliva in i” och interagera med. Vi tänker oss en digital modell som visar hur ett framtida flerbostadsområde kan se ut i en “skogsstad”. Besökaren ska kunna besöka denna plats virtuellt via sin egen dator och kunna gå runt i den, och ska också kunna interagera med saker, människor och djur i den, t.ex genom att läsa skyltar eller prata med karaktärer. Modellen skulle också kunna upplevas i AR eller VR. Efter “besöket” uppmuntras besökare att reflektera över hur de själva skulle vilja att framtiden såg ut, och vad de skulle kunna göra redan idag för att ta sig närmare den framtiden. Besökarnas tankar och idéer skulle också kunna användas för att bygga vidare på prototypen.