Samskapa teknik för samhällsnytta - Civic Tech Lab Digitala Almedalen 6 juli 2021 kl 13.15 till 16.15

Träffa Sveriges civic tech-community!

För första gången någonsin samlar vi svenska civic tech-projekt på ett och samma ställe - och vi gör det som ett praktiskt labb!

Tid: Den 6 juli kl 13.15 till 16.15
Plats: Digitalt via Zoom i “Digitala Almedalen”
Kostnad: Gratis

Anmälan: Klicka här för att anmäla dig på Eventbrite

Vad kommer vi göra?

Den 6 juli kommer du både få lära känna svenska civic tech-projekt och hjälpa dem bli ännu bättre! Alla som deltar loggar in via Zoom där vi kommer använda en form av open space kallad “Pro Action Café”. Här nedan kan du se alla spännande projekt som deltar och även prata med dem redan idag!

Genomgång av Pro Action Café:

Inledning
2 minuter inledande presentation av varje projekt. Därefter följer tre samtalsrundor i breakout rooms.

Omgång 1: Vad är det underliggande syftet?
Med denna fråga utforskas vad syfte och drivkrafter är bakom projektet. Vilket behov har inspirerat initiativet?

Omgång 2: Vad saknas?
Denna utforskande fråga kan bidra till klarhet i vad som kan göra projektet mer komplett och möjligt.

Omgång 3: Nästa steg?
Denna runda har fyra frågor för att knyta ihop samtalen: Vad har projekten lärt sig om sig själva? Vad har de lärt sig om sina egna roller i projektet? Vilka nästa steg ska de ta? Vilken ytterligare hjälp är de i behov av?

Avslutning då vi möts i storgrupp och de som fått hjälp med sina projekt får dela med sig av svaren på dessa två frågor: Vad tar vi med oss? Vilka är våra nästa steg?

Projekten som deltar

Alla projekt som deltar kommer presentera sig här i forumet hela vägen fram till labbet i Almedalen 6 juli. Du kan antingen klicka på deras organisationsnamn så scrollas du ner till deras inlägg här i tråden, eller scrolla ner manuellt för att läsa inläggen.

Vi är ett community så vi gillar att prata med varandra! Det kommer du märka om du klickar dig runt här i forumet. Du kan kommentera direkt i den här tråden eller i projektens egna separata inlägg om sig själva. Du kan även klicka på projektägarnas användarnamn för att skicka ett meddelande direkt till dem.


kristin

Action for Society

Kristin Nenzén
@actionforsociety här i forumet


biologg_two (kopia)

Biologg

Anna-Karin Bergkvist och Daniel Eriksson
@akbergkvist och @Daniel här i forumet


janLindblad

ClimateVisualizer

Jan Lindblad
@jan.lindblad här i forumet


handlingar_two

Handlingar.se

Elenor Weijmar och Mattias Axell
@Elenor och @mattias här i forumet


medborgarnavet_two

Medborgarnavet

Britta Sandblom och Sven-Håkan Olsson
@MeboNav här i forumet


pierre

Open Up!

Pierre Mesure
@Pierre här i forumet


Panta på stan

Suwar Mert, Penny Bergman, Carl Jensen, Neil Johnson och Maria Edblad.
Maria heter @pantapastan här i forumet


Placetoplan

Alexander Ståhle


Plato

Hugi Ásgeirsson
@hugi här i forumet


Stadslabbet

Jesper Lövkvist och Pedram Seddighzadeh
@Jesper och @Pedram här i forumet


erik

Öppna Skolplattformen

Erik Hellman
@ErikHellman här i forumet


Glöm inte

Glöm inte att anmäla dig här för att få din plats: Klicka här för att anmäla dig på Eventbrite

Vilka arrangerar?

Vi som arrangerar labbet heter Civic Tech Sweden. Vi är ett växande nätverk i Sverige för människor som arbetar med teknik för samhällsnytta samt digitala verktyg för demokrati, delaktighet och transparens. Alla som vill får delta!

Delta i nätverket genom att klicka på knappen Registrera här ovan.

(När du skapat ett konto får du lågintensiva automatiska uppdateringar om vad som händer, och du deltar på den nivå du själv vill.)

Läs mer om Civic Tech Sweden på https://www.civictech.se/

Vi som modererar labbet den 6 juli heter Pernilla Näsfors Östmar och Mattias Jägerskog. Vi arbetar med dagligdags med att underlätta för att Civic Tech ska växa i Sverige samt kopplar samman den svenska nätverket med det internationella civic tech-communityt. Här kommer ni i kontakt med oss:

Pernilla Näsfors Östmar - pernilla@civictech.se - @pernillan

https://www.linkedin.com/in/pernillan

Mattias Jägerskog - mattias@civictech.se - @mattiasjay

https://www.linkedin.com/in/mattiasjagerskog

4 gillningar

handlingar_two

Handlingar.se

Hej allihopa! Jag och @mattias som driver Handlingar.se kommer vara med i Almedalen, ser fram emot att se er där! :slight_smile:

Offentlighetsprincipen har funnits i Sverige sedan 1766 och ger rätt till medborgare att ta del av allmänna och offentliga handlingar som myndigheter har.

Projektet Handlingar.se som startades av mig @elenor och @mattias år 2018 ger medborgare, forskare och företagare möjligheten att fråga om information öppet, för fler personer att ta del av. Genom offentlighetsprincipen kan vi tillsammans tillgängliggöra allmänna handlingar för allmän nytta och även spara tid och pengar både för myndigheter och medborgare gällande ärenden om information.

Läs mer om projektet och chatta med oss i vår tråd om Handlingar.se här: Plattformen Handlingar.se - information för dina beslut

6 gillningar

Panta på stan!

Vi kommer att vara med och diskutera vårt projekt och hoppas få inspel från er så att vi kan arbeta vidare med källsortering i offentlig miljö. Vi som är med är Maria Edblad, Carl Jensen, Suwar Mert och Neil Johnson.
Vårt projekt involverar både digital teknik i vardagen i form av en app och QR-kod, medborgarengagemang, näringsliv i form av kafèer och även renhållning i form av tömning av källsorteringskärl. Vi kommer att utföra plockanalyser på avfallet också. Vi är ett projekt som berör många helt enkelt. Användarvänlighet är också viktigt för att pantkonceptet ska fungera. Vi arbetar även med beteendevetare för att studera och fundera på vad som krävs för ett ändrat beteende hos medborgare. Vi är duktiga på att panta, källsortera hemmavid, kan vi även göra det på stan?
På bilden ser ni de nya källsorteringskärl som vi placerat ut runt om i stadskärnan. 4 fraktioner, pappersförpackningar, glasförpackningar, plastförpackningar och restavfall.

3 gillningar

biologg_two (kopia)

Biologg - Naturen som ett spel

Hej! Vi som har utvecklat appen Biologg heter Anna-Karin och @Daniel och det ska bli spännande att vara med på detta event på Almedalen!

Biologg är en app för iOS och Android där användare kan “samla” på arter de hittar genom att fotografera dom, lite som Pokémon Go fast för riktiga arter i naturen. Genom att göra det kan man samla poäng, levla upp inom olika artgrupper och delta i olika utmaningar som tex artbingo. Syftet med appen är att öka intresset för naturen och att göra det enklare och roligare att lära sig om djur och natur. Vi kommer dessutom dela fynden som användarna samlar in med SLU Artdatabanken, som sedan tillgängliggör fynden så att de kan användas för forskning och naturvård.

Idén med Biologg är att låta medborgare bidra till att skydda hotade djur och naturområden genom att samla in fynd av arter. Samtidigt vill vi uppmuntra framför allt de som inte är så kunniga om natur att vistas mer utomhus och lära sig mer om natur och biologisk mångfald, så att de får en bättre förståelse för vad man själv kan göra för att skydda och bevara den.

3 gillningar

Plato Project

Hej! Jag driver projektet Plato tillsammans med ett fantastiskt nätverk av förmågor. Jag heter Hugi, och jag är projektledare för projektet Plato, en av grundarna av Blivande, och en av direktörerna för Edgeryders. Det enda jag är väldigt bra på är deltagarkultur och att leda samskapande organisationer.

Läs mer om Plato - Hjälper gräsrötter samskapa platser!

2 gillningar

janLindblad

ClimateVisualizer från Klimatsekretariatet

Jan Lindblad
@jarlix här i forumet

Jag har hört flera som tycker Almedalen är en klubb för imbördes beundran för de redan invigna i ett moln av rosé. Min upplevelse är den rakt motsatta. Jag har aldrig fått någon rosé, och detta är platsen där man kan prata med människor som man aldrig skulle han chansen att komma i närheten av annars, där man kan testa nya idéer, bredda sina intressen, knyta nya och gamla kontakter på ett lätt och öppenhjärtigt sätt. Fantastiskt helt enkelt. Och ganska unikt.

Som utpräglad ingenjör+entreprenör sedan unga år ser jag fram emot den här diskussionen om teknik som medel för samhällsnytta. Jag arbetar med många projekt, men för dagen har jag på mig hatten från Klimatsekretariatet.

Klimatsekretariatets mission är att se till att Parisavtalet uppfylls. Uppförsbacke? Jajamän! Men backen får sig en match genom det urstarka engagemang frågan väcker hos många. Nu gäller det bara att bli fler, och att få frågan belyst på rätt sätt. Vårt främsta verktyg för att skapa engagemang nu är lokala, visuella koldioxidbudgetar.

Läs mer om Klimatsekretariatet och ClimateVisualizer här.

3 gillningar

Panta på stan!

3 gillningar

Öppna Skolplattformen

Det talas mycket om värdet av digitalisering, innovation och medskapande, om nytta för skattepengarna och medborgarinflytande. Öppna skolplattformen är ett konkret exempel på detta: hur medborgare – i detta fall i form av en grupp frustrerade programmerande föräldrar med expertis inom informationssäkerhet – med egen kraft kan lösa ett gemensamt problem till nytta för alla. För det har vi fått både uppmuntrande tillrop från vårdnadshavare och lärare och medial uppmärksamhet.

Öppna Skolplattformen är en app som använder samma APIer som den officiella appen men presenterar informationen på ett annat sätt, mer tillgängligt och mer användbart. Den finns tillgänglig för iOS och Android, och är tillgänglig som öppen källkod på GitHub.

Appen blev en succé bland föräldrar med barn i Stockholm Stads skolor, men samtidigt mötte den hårt motstånd från Utbildningsförvaltningen. Intresset har vuxit stadigt bland allmänheten, ett 40-tal utvecklare har bidragit med kod, och många andra har hjälpt till med design, översättningar, webbsida, PR, juridik, etc. Och andra kommuner och myndigheter har visat intresse för projektet.

Vårt primära mål har varit att skapa en app som fungerar och kan användas av föräldrarna. Men framöver ser också det här projektet som en övning i att förändra hur vi digitaliserar Sverige. Istället för att bygga stora mastodontlösningar (som nästan alltid är dömda att misslyckas) bör man bygga i små delar och framförallt, särskilt när det kommer till offentlig förvaltning, ska öppen källkod och öppna APIer användas i så stor utsträckning som möjligt.

Läs mer om Öppna Skolplattformen på vår webbplats och kom och prata med oss under Digitala Almedalen för att få veta mer.

4 gillningar

pierre

Open Up!

Roligt att vara med på Almedalslabbet nästa vecka! Vi kommer presentera projektets arbete under de senaste åren vill gärna få feedback på vår plattformprototyp!

Open Up! är ett projekt som syftar att göra inköpsdata från offentliga organisationer (myndigheter, kommuner, regioner, offentliga bolag) öppna och lätt att ta del av.

Projektet skapades faktiskt av flera personer som träffades på Civic Tech Swedens meetup i 2018 men de senaste 18 månaderna har det fått stöd av Vinnova och kunnat anställa fler inom Open Knowledge Sweden: Alina Östling, Ana Bulas Cruz, Antonio Greco, Toni Mickiewicz. Även Kristine Ulander och Magnus Johansson från DIGG har varit med eftersom digitaliseringsmyndigheten var projektpart. Och även Föreningen Grävande Journalister, Open Contracting Partnership och Transparency International Ukraina är partners på projektet!

OpenUp! gör flera saker:

  • hjälpa den offentliga att öppna sina inköpsdata med stöd och vägledningar
  • hjälpa möjliga användare (t.ex. journalister, forskare, företag, men även den offentliga själv eller nyfikna medborgare) att återanvända dessa inköpsdata för samhällsnytta!

Det gör projektet med flera resurser:

  • en visualiseringsplattform som vem som helst kan använda för att bläddra i data och skapa sina egna visualiseringar
  • vägledningar för att publicera data, för att återanvända det och flera studier
  • en gemenskap av dataproducenter och användare som kan utbyta erfarenheter och stötta varandra

Allt är öppna data och öppen källkod som det ska!

Ni kan läsa mer på vår webbplats.

4 gillningar

kristin
Action For Society
Hej! Kristin heter jag och driver Action For Society tillsammans med ett engagerat team som alla jobbat med trygghet världen över på olika sätt – från The Non Violence Project Foundation till antimobbningsappen SpeakUP och trygghetsappen Saferzones. Nästa steg tar vi nu alltså tillsammans, med en global trygghetstjänst för alla.

Framför allt är Action For Society förebyggande utifrån en självklarhetsprincip: Du ska alltid kunna ta dig hem själv, när som helst, utan oro. Ingen ska behöva uppleva trakasserier, oavsett kön, bakgrund, tro eller sexuell läggning. Och alla ungdomar ska kunna gå till skolan, och utöva den sport de brinner för, utan en klump i magen.

Allting började som ett gemensamt utvecklingsprojekt och tillsammans bygger vi nu ett techbolag inom trygghet, med start i Sverige. Vi ser verkligen fram emot att höra era perspektiv!

3 gillningar

Så roligt att läsa om alla projekt! Stort tack för era presentationer! Ser fram emot att få höra mer imorgon!

För er som inte hunnit anmäla er än – missa inte att göra det på Eventbrite:

Ni som har anmält er redan ska idag ha fått ett email från @mattiasjay med all info ni behöver inför eventet.

Vi ses imorgon!! // @pernillan

Riktigt bra presentationer, fantastiska samtal och härligt engagemang igår! :tada:

Tack @ErikHellman @Jesper @Pedram @hugi @AlexanderStahle @pantapastan @Pierre @MeboNav @Elenor @mattias @jan.lindblad @jarlix @akbergkvist @Daniel @actionforsociety @pernillan @mik_bergqvist @jardenberg @NinniU @akenyg @Magnus @Jonas och alla andra som bidrog!

4 gillningar